Hej!
Den här veckan har Bob varit på ett mikrobiologiskt laboratorium. Där har han kollat på små små bakterier och virus. Det är viktigt att ha både förkläde och handskar när man 
hanterar prover (bild 1 och 4). När en patient lämnat ett prov (här från näsan på patienter som är förkylda) så gnuggar man provet på en gelé i så kallade agarplattor. I gelén finns mycket godsaker som bakterierna gillar och de växer och växer och blir så stora att man kan se dem med ögat redan efter ett dygn.
 
Vissa prover kan vara farliga för Bob så de proverna fick han arbeta med i steril-miljö. Detta är en av labbets många LAF-bänkar (bild 3).
 
När man gnuggar i gelén i plattorna så använder man en blå pinne som kallas plattinös så att bakterierna hamnar över hela plattan och inte bara där man droppat provet första gången (bild 2). Tänk er att man tar en droppe snor och lägger längst upp på plattan, sen använder man plattinösen för att sprida ut den i ett fint lager så det blir lätt att se nästa morgon om det finns en bakterie i snoret eller inte.
Finns det bakterier så är det vårt jobb att avgöra om bakterien ska behandlas med medicin (antibiotika) eller inte. Långt ifrån alla bakterier är farliga. 
De allra flesta är faktiskt snälla och skyddar oss människor, och dessa vill man absolut inte bli av med. Så antibiotika är något man bara ska ta i värsta nödfall.
 
Bob blev trött i armen av allt gnuggande så han bestämde sig för att använda en av våra robotar istället. I just denna robot sätter man in urinprover för att kolla om patienten har urinvägsinfektion eller inte. Vi kan få 100 prover om dagen så det är skönt att en robot kan avlasta och göra jobbet år oss.
 
Så här (bild 2) kan en bakterie se ut om den fanns i ett prov som vuxit på en platta. Visst är de ganska snygga?