Hej på er!

Den här veckan har Bob varit ute i Forsmark!

I Sverige producerar vi rätt mycket skräp och avfall. En del återvinns, en del bränns upp för att skapa värme och annat avfall grävs ner och bildar stora kullar. Det finns dock en viss typ av avfall som man bara inte kan kasta i soptunnan eller gräva ner: kärnavfall. En stor del av den el vi använder i Sverige kommer från våra kärnkraftverk men det betyder också att det blir en hel del farligt avfall. Extra farligt är använt kärnbränsle och kommer fortsätta vara farligt under väldigt lång tid (nästa istid kommer ha skett före det är helt ofarligt!). I Sverige planerar vi att stänga inne det använda kärnbränslet djupt nere i berget och att det ska stanna där nere under mycket, mycket, mycket lång tid. Före vi kan göra det måste vi studera hur berget och naturen fungerar så att vi är säkra på att det farliga stannar där nere och inte kommer upp till ytan.

På Svensk Kärnbränslehantering undersöker vi både berget, jorden och massor med annat! Bob fick följa med på en tur ut!


Bob undersöker borrkärnor. Dessa är från 500 meter ner i berget! Ser ni någon skillnad på stenen?


Bob kollar hur vattnet flödar på ytan. Här mäts hur mycket vatten som flödar varje sekund! Hur många liter per sekund tror ni det flödar här?


Bob kollar hur blöt jorden är. Här mäter vi hur mycket vatten som finns i marken varje timme.


Bob vill titta ner i ett djupt hål i berget som borrats. Här mäts bland annat hur mycket vatten som flödar i berget. Hur djupt tror ni detta hål är? Hur många barn på varandra tror ni man måste stapla för att nå från botten upp till ytan?

 

Allt som mäts och undersöks måste arkiveras! Ett krångligt ord som betyder att man sparar papper i ett rum med lådor för att det ska finnas kvar jättelänge. Bob lade alla papper i en låda som kallas arkivbox och med papper runt som är speciellt för att pappret inte ska förstöras. Det var kul men lite krångligt. I ett stort arkiv i Stockholm som heter Riksarkivet finns papper som är flera hundra år gamla. Dit kommer även dessa papper skickas till slut.

Hejs svejs!

Johannes Petrone
Kvartärgeolog/Naturgeograf
Svensk Kärnbränslehantering (SKB)


Vi i klass 2B bestämde oss för att skriva ett mejl till Johannes.Vi skrev och fick svar:


Hej Johannes!                                                          Storvreta 30 november 2017

Vad kul att du har hittat Bob och att Bob fick vara med på ditt jobb.

Vi tycker att ditt jobb är jätteviktigt! Det är viktigt för Sverige för att det ska vara säkert med kärnbränsle. Vi såg skillnad på stenarna som var borrkärnor. Några hade hål i sig och det hade inte de andra. De som inte hade hål tror vi är bäst när det gäller vilket berg som är bra till att förvara avfall från kärnbränsle.

Du frågade:

Hur djupt tror ni detta hål är? Hur många barn på varandra tror ni man måste stapla för att nå från botten upp till ytan?

Svar: Vi tror att hålet är ungefär 500 meter djupt. Vi tror att vi kan stapla ungefär 370 barn som är ungefär 135 cm långa.

Hur många liter per sekund tror ni det flödar här?

Svar: Vi tror att det rinner ungefär 44 liter per sekund i vattenfåran.

Om du har kvar Bob, kan du försöka sända Bob till Storvreta igen för vi saknar Bob?

Med vänliga hälsningar från klass 2B, Pluggparadiset

—————————————-

Hej Klass 2B!                                Forsmark 1 december 2017

Vad roligt att ni tyckte om Bobs äventyr och att ni lärt er så mycket om farligt avfall! Ni har svara mycket bra på frågorna!

Det är mycket riktigt stor skillnad på stenen i borrkärnorna på bilden och det stämmer mycket bra att berg som inte har lika mycket hål i sig är bättre för att förvara kärnbränsle. Om det är mycket hål i berget betyder det att vatten kan flöda igenom och ta med sig en del av det farliga avfallet. Bra berg är berg som är helt tätt och inte har sprickor eller hål.

Borrhålet på bilden är ungefär 200 meter djupt. Det betyder att man måste ställa ungefär 150 barn på varandra för att nå från botten till markytan!

När Bob var och mätte vattenflödet i vattendraget flödade det ungefär 100 liter per sekund, det är som om man skulle tömma ut 100 mjölkpaket varje sekund!

Bob begav sig mot nästa äventyr för ett tag sedan och jag tror ni kommer tycka nästa äventyr är minst lika spännande!

Med vänlig hälsning,
Johannes Petrone
Kvartärgeolog, Naturgeograf